AFITOS-KASANDRA 2021.

AFITOS- KASANDRA

Afitos je malo tradicionalno selo na poluostrvu Kasandra, udaljeno samo 80 km od Soluna, i predstavlja model tradicionalne arhitekture Grčke. Isprva kolonija Eritrejaca (u 6-om veku p.n.e.), Afitos je bio strateški veoma važno mesto i kao takav odigrao veliku ulogu u Persijskim ratovima. Kasnije kroz istoriju, pada pod Atinsku alijansu, a 348.godine p.n.e. Afitos biva uništen od strane vojske Filipa Drugog Makedonskog, ali obnovljen je u roku od samo godinu dana. U vreme Rimskog carstva brzo se razvija, i to zahvaljujući blizini Zevsovog hrama. Više od 400 godina Afitos je bio pod Otomanskom okupacijom, kada je razaran i ponovo izgradjivan. U centru mesta nalazi se crkva svetog Dimitrija – izgrađena 1858.godine, sa prozorima, kao i ikonostasom, ukrašenim duborezom. Jedina crkva na celom Halkidikiju koja je građena u stilu bazilike sa kupolom…

Afitos je malo živopisno i turistički poznato mesto na istočnoj obali Kasandre, izgradjeno u klasičnom grčkom stilu, od kog i u zamahu turizma i novogradnje ne odstupa. Ovo mesto je 3 km severno od mesta Kalitea i 6 km južno do mesta Nea Fokea i svega 80 km jugoistočno od Soluna.

Svuda po selu rastureni su brojni restorani i taverne sa klasičnom grčkom kuhinjom i ukusnim ribljim specijalitetima, kao i prodavnice suvenira i raznih predmeta ručne izrade. Svuda je prisutan duh grčke tradicije, koji veoma uspešno odoleva modernizaciji i čini Afitos jedinstvenim mestom za miran i idiličan odmor.

Afitos plaža je duga glavna peščana plaža i pruža se ispod zelenih brda, sa kristalno čistom vodom. Postoje barovi na plaži, sa puno ležaljki i suncobrana. Ovo je jedino mesto na Kasandri gde možete naći ravne i glatke stene na ulasku u more i na različitim mestima postoje stene u vodi. Takođe, treba obratiti pažnju na to da stene mogu biti prilično klizave, čak i sa ježevima između njih. Dubina mora se naglo povećava, pa morate biti pažljivi ako boravite na plaži sa decom.

Do plaže se može stići pešice, a posebnu atrakciju, naročito za decu, predstavlja vozić koji turiste tokom celog dana prevozi do plaže i nazad u selo. Nekoliko stotina metara severno od plaže locirano je nekoliko zadivljujućih malih uvala, skrivenih u netaknutoj prirodi, gde vlada potpuni mir. Iz Afitosa se mogu posetiti i brojne druge plaže u okolnim mestima.

Iz Afitosa se može otići na neki od organizovanih izleta, kako do obližnjih mesta na poluostrvu, tako i do Soluna, Svete gore, pećine Petralona itd. Posebno su zanimljiva krstarenja po Toronskom zalivu i oko Svete gore.

Bez obzira što Afitos predstavlja tradicionalno grčko selo, sačuvano od modernih turističkih tendencija, ponuda smeštaja je na zavidnom nivou.

Afitos je udaljen samo 3 km od kosmopolitske Kalitee sa živahnim noćnim životom, čime svoju ponudu proširuje i na one turiste koji su u potrazi za zabavom i provodom. U samom mestu noćni život se u većini zasniva na kafićima i barovima.

Afitos preporučujemo kao lepu destinaciju za celodnevni izlet tokom letovanja na Halkidikiju.

Pogledajte fotografije predivnog mesta Afitos…

no images were found

Informacije i rezervacije u Novom Sadu
DEUS TRAVEL D.O.O. Turistička agencija
ul. Železnička br. 46
21000 Novi Sad

Telefoni:
tel: +381 (0)  21 210 10 77
fax: +381 (0) 21 210 10 78
office@deustravel.rs
www.deustravel.rs

2 komentara

Ostavite komentar

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *